TodayToday45
Deze weekDeze week129
Nu Online
-
  • Laatste wijziging: woensdag 13 maart 2024.

Het begin

Duiken is sinds het einde van de jaren 40, door toedoen van personen als Hass, Cousteau en Gagnan, ook sportduiken geworden.
Het zijn zij, vooral met hun fotomateriaal uit de Rode Zee, die in het Antwerpse de interesse voor deze sport wekten.

In 1952 ontstaat in de schoot van de Antwerpse Judo Academie de "onderwatersportafdeling" in de wandeling genaamd "onze Froggers".
De eerste oefeningen werden ingericht in het Astridbad te Antwerpen.
1957 - Marcel Gijsen, John Cassiers, François Van Haezendonck en Pieter Jans bundelen hun enthousiasme en de basis voor de eerste Belgische duikclub is gelegd. John Cassiers wordt de eerste voorzitter, ook terug te vinden in onze Hall of fame.
De in een eerste opwelling gekozen naam, The Frogmen, wordt na discussies tussen Vlaams- en Franstaligen toch behouden ondanks zijn Engelse vorm.

In deze beginjaren van het Belgische sportduiken moet men het stellen met in vergelijking met vandaag bijna prehistorisch materiaal. Niets is vreemd genoeg: een duikpak bestaande uit een trui afgedicht met plastic, een tot duikmasker omgebouwd gasmasker uit de tweede wereldoorlog of een aangepaste gasontspanner om te duiken.

Onze eerste leden gingen ook dikwijls naar het buitenland, vooral Frankrijk, om hun kennis te verrijken. Gelukkig voor de duiksport begon men in Frankrijk met de ontplooiing van winkels gericht op sportduikers. Dit lag mede aan de snelle opkomst van de duiksport in die tijd.

Het enthousiasme van onze pioniers verspreidde zich snel in het Antwerpse waardoor het ledenaantal gestaag toenam.
Door de grote en snelle groei ontstaan er verschillende groepen die hun stempel meer en meer beginnen te drukken op het clubleven. Een scheuring is niet meer te voorkomen. Stichters van duikclubs zoals CVD, Amphora, AKO en Moby Dick zijn oud-leden van The Frogmen.

Vanaf 1959 tot . . .

Onder leiding van Marcel Gijsen verschijnt in 1959 ons eerste clubblad. Ondertussen uitgegroeid tot een maandblad dat verschijnt op 200 exemplaren, dat wordt gelezen door duikers en niet-duikers van 7 verschillende nationaliteiten.

Midden de jaren 70 treden wij toe tot de Vlaamse Vereniging voor Watersport sectie duiken. Daar wordt meegewerkt aan een uniform duikonderricht in het Vlaamse land.

Duikreizen worden gedurende de jaren 80 met de regelmaat van de klok ingericht, dit ter bevordering van de duiksport. Geliefde bestemmingen zijn: Estartit - Spanje en Hurghada - Egypte.

Begin 90 slaat de Vlaamse Vereniging voor Watersport een Europese weg in. Om een opleiding volgens Europees model te kunnen garanderen aan zowel duikinstructeurs als aan duikers, sluit de VVW aan bij het CEDIP, Comité Européen d'Instructeurs de Plongée.

Een regelmatige bijscholing voor onze duikers staat bij onze club hoog in het vaandel. Voorbeelden zijn EHBO - CPR - Reddingstechnieken enz.

Of in de toekomst het duiken met perslucht zal vervangen worden door andere mengsels zoals nitrox is nu moeilijk te zeggen.
Waar wij, The Frogmen, wel zeker van zijn is dat wij de duiksport voor iedereen toegankelijk willen maken.